Logo extranieuwsleerdam.nl


De installatie van de camera's kost in totaal 125.000 euro. Foto: Mimi van Rossem
De installatie van de camera's kost in totaal 125.000 euro. Foto: Mimi van Rossem

Leerdam krijgt extra cameratoezicht

LEERDAM – De gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met een extra krediet van 60.000 euro voor de aanleg van zes camera's in het centrum en twee op het Europaplein. In september vorig jaar heeft de raad al 65.000 euro beschikbaar gesteld maar dit bleek achteraf niet voldoende. In de twee offertes die waren ingediend bleken niet alle werkzaamheden en de benodigde materialen vermeld.

Hoewel aan het eind van de discussies iedereen voor verhoging stemde waren er toch een aantal zeer kritische geluiden te horen. Zo merkten VHL Lokaal, de SGP en Fractie Gros op dat goedkoop vaak duurkoop is en dat het niet aan de inwoners is uit te leggen dat de aanleg van de camera's nu twee keer zo duur is. Gros: "We zijn er met open ogen ingetuind. Dit komt erg amateuristisch over en verdiend geen schoonheidsprijs".

In strijd met de wet?

De Christen Unie vroeg zich af of de particuliere camera's die er nu hangen niet in strijd zijn met de wet op privacy. Burgemeester Tjerk Bruinsma merkte hierover op: "Zolang de inwoners niet klagen hierover, grijp ik niet in. Soms kunnen particuliere camera's helpen bij het opsporen van verdachten". De aanleg van de camera's kost dus in totaal 125.000 euro. De ondernemersverenigingen LOV en SAVEL nemen hiervan 25.000 euro voor hun rekening.

Meer berichten
Shopbox