Logo extranieuwsleerdam.nl


Aan de boot is, op wat plakband en een rood-wit lint na, niet veel te zien. Foto: Jeroen Danz
Aan de boot is, op wat plakband en een rood-wit lint na, niet veel te zien. Foto: Jeroen Danz (Foto: jeroen danz)

Twee gewonden na explosie op boot in jachthaven Leerdam

LEERDAM - Dinsdagochtend rond half elf heeft zich een explosie voorgedaan op een klein plezierjacht in de jachthaven van Leerdam. Brandweer, politie, ambulances en zelfs een traumahelikopter werden ingezet om hulp te verlenen. Er raakten twee personen gewond. Zij zijn met ernstige brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Vermoedelijk gaat het om een gasexplosie. Nader onderzoek moet de precieze oorzaak aantonen.

Door Jeroen Danz

Havenmeester Johan Moot doet later in de middag rustig, maar toch licht aangedaan zijn verhaal. "We hoorden een explosie en zijn direct toegesneld. Bij de boot zagen we twee mensen in het water. Ze konden er niet zelf uitkomen, dus hebben we ze geholpen. Dan besef je ook weer het belang van de jaarlijkse BHV-cursussen. We wisten direct wat we moesten doen."

Steeds aan de lijn

Moot is zeer te spreken over de hulpdiensten: "112 bleef de hele tijd aan de lijn om de hulpverlening op de laatste ontwikkelingen aan te passen. Ze hingen pas op toen de hulpdiensten het over konden nemen. Ook de burgemeester was snel ter plaatse."

Het ongeval gebeurde aan de rand van de haven, aan de Linge-oever. "Er is verder geen schade aan andere boten", vertelt Moot opgelucht. "En alleen de opvarenden van het bootje zijn gewond geraakt. Gelukkig zaten ze op het achterdek, onder een zeil. De druk van de explosie kon daarom makkelijk weg. Was het in de kajuit gebeurd, had het veel slechter kunnen aflopen." De havenmeester is niet snel van zijn stuk. "Maar dit was wel heel ernstig. Ik hoop dat het goed gaat met de gewonden."

Plakband

Aan het bootje, liggend op de plaats van het ongeluk, is niet veel te zien. Enkel het plakband waarmee het zeil is vastgeplakt en de afzetting van tape zijn stille getuigen van het ongeluk.

Meer berichten
Shopbox