GeoFort heeft heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1:1 nagebouwd met ongeveer 1000 miljard Minecraft-blokken.
GeoFort heeft heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1:1 nagebouwd met ongeveer 1000 miljard Minecraft-blokken.

GeoFort wint Europa Nostra-prijs 2018

HERWIJNEN - Vandaag (vrijdag) neemt directeur Willemijn Simon van Leeuwen van het Nederlandse educatieve museum GeoFort in Herwijnen de Europa Nostra-prijs voor cultureel erfgoed op onderwijsgebied voor het project GeoCraftNL in ontvangst. GeoCraftNL is de Minecraft-server van het science center GeoFort, waarin kinderen heel Nederland nabouwen in een virtuele 3D-wereld.

Morgen organiseren de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, Geodan, VU, GeoFort en FutureNL samen WeMakeThe.City Junior en gaan 500 kinderen op de middenstip van de Johan Cruijff ArenA aan de slag in GeoCraftNL om aan een duurzaam Amsterdam te werken. Hoe kun je afvalverwerking een plek geven? Hoe kun je er duurzame energie opwekken? Het winnende ontwerp krijgt een plekje in Amsterdam Zuidoost. Zo maken onze kinderen de stad samen leefbaar. En ze ervaren dat ze met digitale skills de wereld naar hun hand kunnen zetten.

GeoCraftNL

GeoFort heeft heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1:1 nagebouwd met ongeveer 1000 miljard Minecraft-blokken. Elk blok staat voor een vierkante meter in het 'echte' Nederland. Inmiddels maken meer dan 30.000 kinderen deel uit van de GeoCraftNL-community en wordt dagelijks aan virtueel Nederland gebouwd.

"Met het innovatieve gebruik van een platform dat populair is bij kinderen, worden ze aangemoedigd om hun 3D-bouwvaardigheden in te zetten en monumenten en karakteristieke cultureel erfgoed sites te recreëren met behulp van online foto en video materiaal. Deze werkwijze kan worden ingezet in elke regio of voor elke vorm van cultureel erfgoed. Het project illustreert de succesvolle combinatie van traditionele en innovatieve onderwijsmethoden. Een indrukwekkend aantal deelnemers is betrokken bij het project dat sterke verbanden legt tussen de virtuele en echte wereld waarbij de sterke punten van beide intact blijven", aldus de jury.

Koning Koen

De server is opgezet door de 21-jarige Koning Koen en heeft een community van 600 burgemeesters en wethouders (rond de 11 jaar), 30 commissarissen van de koning (elk 15 jaar oud) en 6 ministers (circa 18 jaar oud). GeoFort faciliteert deze deelnemers en helpt hen de community te ontwikkelen en te beheren, maar het werk wordt gedaan door de jonge community zelf.

Meer dan 100.000 bezoekers

Het interactieve museum GeoFort, dat genomineerd was voor de Museumprijs 2018 verwelkomde vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers. Vele kinderen namen deel aan de workshops van GeoCraftNL. GeoFort organiseert ook evenementen voor musea, bibliotheken, monumenten en boekhandels waar kinderen de omgeving gaan nabouwen. Het project is uitgebreid door UNESCO-werelderfgoedsites in Minecraft na te bouwen. Tijdens de opening van het fortenseizoen in april zijn kinderen gestart om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie na te bouwen. In 24 uur zijn al 17 forten nagebouwd. Het streven is de hele linie af te hebben tijdens Open Monumentendag in september. Dit laat zien hoe deze aanpak kan worden toegepast op de rest van de wereld. Via GeoCraftNL kan de jonge generatie op een boeiende en leuke manier kennismaken met cultureel erfgoed.

MeGeoCraftNL wordt ondersteund door Geodan, Vrije Universiteit, Kadaster en Rijkswaterstaat.

Meer berichten
Shopbox