Logo extranieuwsleerdam.nl


De tentoonstelling is een  hommage aan de vorig jaar overleden Hesta Peek.
De tentoonstelling is een hommage aan de vorig jaar overleden Hesta Peek.

Overzichtsexpositie als hommage aan Hestia Peek

LEERDAM - Op uitnodiging van de gemeente Leerdam organiseren familie en vrienden van Hestia Peek een overzichtstentoonstelling van haar werk in De Kunstplaats aan de Markt in het Leerdamse centrum. Het is een hommage aan de beeldend kunstenaar en dichter Hestia Peek, al was ze ook bij velen bekend als literaire vraagbaak bij boekhandel Van Kralingen. Hestia Peek overleed vorig jaar augustus op 39-jarige leeftijd.

Hestia Peek woonde haar hele werkzame leven in Leerdam. Na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht verdeelde ze haar werkzaamheden over drie sporen: het kunstonderwijs, de boekhandel en het autonome kunstenaarschap. Daarbij speelden Leerdam en de rivier de Linge een hoofdrol als werkterrein, inspiratiebron, en metafoor voor de ons omringende wereld. Een muurschildering aan de Hoogstraat en haar gedichten op de pijlers van de Lingebrug zijn stille getuigen van haar verbondenheid met Leerdam.

Sprookjesachtig

Een jaar na haar overlijden biedt De Kunstplaats een inzicht in haar beeldend oeuvre, waarbinnen met name haar schilderijen worden gekenmerkt door zowel een kleurrijke, sprookjesachtige benadering van het landschap als een wat rauwere weergave van de afbraak van haar woonomgeving in Leerdam-West. Haar van een dromerige poëzie vervulde tekeningen stellen grote levensvragen als: Wie zijn wij? Waar gaan we naar toe? Ook haar gedichten, geïnspireerd op kanotochten op en wandelingen langs de Linge, getuigen van een beschouwelijke kijk op de eigen omgeving en natuur.

'Hommage aan Hestia Peek' luidt de titel van de tentoonstelling in De Kunstplaats, een eerbetoon dat niet pretendeert compleet te zijn, maar wel een overzichtelijke weergave van de verschillende stijlkenmerken welke Hestia Peek gedurende haar artistieke ontwikkeling hanteerde, met tekeningen, schilderijen, ruimtelijk werk en gedichten. De opening door cultuurwethouder Cees Taal vindt plaats op zaterdag 15 september om 16.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met zaterdag 13 oktober. De Kunstplaats, Markt 7 te Leerdam, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00 en 16.30 uur. De entree is gratis.

Vormgeving tenstoonstelling

De tentoonstelling wordt vormgegeven door Gerhard Lentink, beeldend kunstenaar uit Dordrecht en familie van Hestia Peek, Rob Witteveen, die haar vriendenkring vertegenwoordigt en Tom van Campenhout, beeldend kunstenaar uit Leerdam en eigenaar van De Kunstplaats.

Meer berichten
Shopbox